sâmbătă, 16 mai 2015

Sfaturi si recomandari privind crearea segmentelor in Strava

De curând am început să mă plimb cu bicicleta și folosesc aplicația Strava pentru înregistrarea traseului parcurs precum și evidența numărului de km pe care ii adun într-o luna sau într-un an. Cred ca am trecut prin marea parte a segmentelor făcute în Strava din localitatea Galați și am observat câteva segmente, care după părerea mea, nu sunt făcute prea bine.

Dar mai întâi să explic câteva noțiuni folosite în aceasta postare:

Strava este o aplicație pentru telefonul mobil sau dispozitive echipate cu senzor GPS cu ajutorul căreia poți să monitorizezi plimbările, turele sau concursurile pe bicicletă, sau alte activități sportive.

Segmentele pe Strava sunt porțiuni de drum, cărări sau poteci desemnate de utilizatori în Strava și unde utilizatorii își pot compara timpul necesar parcurgerii acelui segment cu alți bicicliști care folosesc Strava.

Segmentele pot fi de mai multe feluri, si anume:
 • cățărări (Climbs) - porțiuni de drum cu diferență pozitivă de nivel (urcări);
 • coborâri (Descents) - porțiuni de drum cu diferență negativă de nivel;
 • contra-timp (Time-Trials) - porțiuni de drum de lungime mare, de obicei peste câțiva kilometri;
 • ture (Laps) - segmente având punctele de start și de finish în zone apropiate.

KOM/QOM (King Of the Mountain/Queen Of the Mountain) se referă la persoana (sau persoanele) care au cel mai bun timp înregistrat pe un segment în Strava.

Este placut sa te plimbi cu bicicleta si din cand in cand sa iti incerci puterile in pedalat pe un deal solicitant sau sa vezi ce timp scoti pe o distanta mai mare. Dar trebuie sa tii cont de siguranta ta, de siguranta celorlalti participanti la trafic (de exemplu de copiii care se joaca in parcuri) chiar daca in ziua respectiva te simti in forma maxima si poti sa faci cel mai bun timp al tau - record personal.

În continuare o să dau câteva sfaturi generale si recomandări pentru a face aceste segmente mai sigure și mai frumoase.

Segmente cu porțiuni de drum interzis.
Accesul interzis, chiar și pentru bicicliști
Oricât de solicitant este un deal dintr-un oraș, respectă semnele de circulație și în special ''Accesul interzis". Nu este indicat să faci segmente de Strava pe porțiuni de drum unde nu ai voie să intri cu bicicleta (de exemplu stradă cu sens unic pentru cei care vin din cealaltă direcție). Chiar dacă tu intri pe riscul tău și mergi prin zona respectiva, să nu faci segment acolo, pentru că unii bicicliști care folosesc Strava vor fi tentați să intre și ei prin zona interzisă ca să vadă în ce timp pot să urce dealul respectiv, punându-și siguranța în pericol, riscând amenda contravențională și alte neplăceri.

Segmente care conțin intersecții fără prioritate sau intersecții semaforizate.
Segment pe Strava cu intersectii semaforizate 
Cum poți sa faci un segment de Strava pe o porțiune de drum unde să compari cel mai bun timp al tău, dar când trebuie să dai prioritate de fiecare dată în două intersecții și la următoarea intersecție ai semafor? (sau alte combinații de intersecții semaforizate și intersecții unde trebuie să cedezi prioritatea) Unii bicicliști ar fi tentați să treacă repede prin intersecțiile fără prioritate, să forțeze trecerea prin intersecția semaforizată, punându-și viata în pericol, doar ca să scoată un timp mai bun decât "biciclistul ala gras și antipatic"...
Segmente care pornesc sau care se termină în intersecții.
Sunt câteva segmente pe Strava în localități care încep sau se termina în intersecțiile semaforizate sau unde trebuie să cedezi prioritatea. Daca segmentele încep în astfel de intersecții, unii bicicliști se gândesc că pot să forțeze trecerea prin intersecția de dinainte pentru un start cât mai bun. În cazul în care segmentul se termină chiar în intersecții, unii bicicliști ar dori să ignore semnele rutiere și să intre cu viteza în intersecție, doar ca să termine segmentul cu un timp cât mai bun. Sfatul meu pentru cei care creează astfel de segmente, este să lăsați câțiva metri înainte sau după intersecțiile de genul acesta, pentru a evita situațiile neplăcute din trafic.


Segmente care intersectează treceri la nivel cu calea ferata sau linii de tramvai.Sunt de obicei segmente de tip contra-timp (Time-Trial), dar care se intersectează cu treceri la nivel cu calea ferata sau cu linii de tramvai. Unii bicicliști sunt tentați să ignore faptul că se apropie un tren sau un tramvai și sunt dispuși să își riște viața trecând linia de cale ferata prin fața locomotivei. Sfatul meu este să încercați să evitați crearea unor astfel de segmente sau cel puțin împărțirea acestora în doua sau mai multe segmente.

Segmente cu întoarceri la 180 grade.
Sunt turele de genul dus până la un anumit obiectiv sau o localitate apoi întoarcere la 180 grade și continuare pe același drum pana la punctul de start. Singura problema la astfel de ture reprezintă momentul în care trebuie să te întorci la 180 de grade. Trebuie să dai prioritate celor care circula în ambele sensuri, iar dacă este un drum cu trafic intens sau oră de vârf pentru ceilalți participanți la trafic, aceste întoarceri pot fi periculoase pentru bicicliștii care vor sa scoată un timp cât mai bun pe acel segment.

Segmente prin parcuri sau zone de circulație intensă pentru pietoni sau printre blocuri.
În fiecare oraș cred că sunt zone de agrement pentru pietoni, cum ar fi parcurile sau zonele de pe lângă râuri sau lacuri sau spatiile de joacă pentru copii. Chiar dacă sunt "desenate" piste pentru bicicliști în unele astfel de zone, încearcă să eviți crearea segmentelor în aceste zone. Pistele de bicicliști sunt făcute pentru plimbările de agrement, atât pentru copii cât și pentru adulți. Mai mult decât atât, din păcate la noi, pietonii nu prea sunt obișnuiți să respecte aceste delimitări, fiind tentați să se plimbe de mână cu copilul în astfel de zone. De ce sa faci segment de Strava în astfel de locuri? Sunt sigur că există multe zone apropiate unde poți să iți testezi puterea de pedalare contra timp fără să fii nevoit să faci în același timp slalom printre bătrâni sau femei cu copii de mână.

De asemenea, vă recomand să încercați să evitatu crearea de segmente scurte în Strava doar pentru un pod peste un râu. Aceste segmente pot fi făcute foarte ușor în viteză, iar cel de pe primul loc ar trebui să primească titlul de KOB (King Of the Bridge) - Regele Podului.

Încă o sugestie pentru toți prietenii bicicliști care folosesc Strava, încercați să nu deveniți "STRAVASSHOLES" și să nu va comportați ca cei din filmulețul de mai jos.Va doresc să faceți ture cât mai frumoase și fără incidente!

Un comentariu:

 1. Din pacate sunt printre cei care au creat pe strava segmente nesigure din punctul de vedere al traficului (semafoare, piste pt. biciclete, tot tacamul).
  Mea culpa. Am dat delete la toate segmentele cu probleme create si pe mai departe am sa tin cont de sfaturile tale.
  Asa ca o scuza, ele au fost create la inceput, cand eram nou pe strava si nu ma gandisem inca la pericolele care pot aparea...
  Felicitari pt. articolele scrise foarte bine si la obiect si inca o data scuze.
  Florin - un bicilclist amator

  RăspundețiȘtergere