duminică, 25 noiembrie 2012

Stiai ca poti observa Statia Spatiala Internationala de pe Pamant?

Stiai ca poti observa Statia Spatiala Internationala de pe Pamant?

Fiind al treilea obiect ca marime pe cer dupa soare si luna, statia spatiala internationala este usor de observat daca stii unde si cand sa te uiti dupa ea.
NASA ofera gratuit un serviciu de notificare "Spot the Station" prin care esti anuntat pe e-mail sau SMS cu cateva ore inainte ca statia spatiala internationala sa treaca prin zona ta.

Statia spatiala internationala arata ca un avion care se misca repede pe cer, dar unul in care oamenii locuiesc si lucreaza la peste 320 km deasupra pamantului.

Statia spatiala internationala se poate observa cel mai bine in noptile cu cer senin, cu ochiul liber, se poate fotografia cu aparate foto cu zoom optic mare sau se poate admira cu benocluri si telescoape.

Serviciul este disponibil pentru toata lumea, iar pentru Romania se pot selecta orasele: Bucuresti, Iasi, Miercurea-Ciuc si Timisoara. Dar daca te afli in alt oras in afara de cele listate, poti selecta cel mai apropiat oras de tine, pentru ca statia spatiala este vizibila pe o distanta mare in jurul localitatilor listate.

Dupa abonarea pe e-mail, vei primi periodic mesaje asemanatoare cu acesta:

SpotTheStation! Time: Sun Nov 25 6:32 AM, Visible: 4 min, Max Height: 78 degrees, Appears: WNW, Disappears: ESE
Acest mesaj contine ora de la care incepe sa fie vizibila statia spatiala, timpul de maxima vizibilitate, unghiul de vizibilitate, precum si coordonatele fata de orasul selectat.

Iata cateva lucruri interesante despre Statia spatiala internationala:

Dimensiunea Statiei spatiale internationale in comparatie cu un stadion de fotbal american

Statia spatiala impreuna cu panourile solare are dimensiunile unui stadion de fotbal american si cantareste peste 400 de tone;
- spatiul locuibil este 388 metri cubi
- spatiul presurizat este de 916 metri cubi
- puterea generata cu ajutorul panourilor solare este intre 75 si 90 kW
- 52 de calculatoare controleaza sistemele de pe statia spatiala
- peste 12.8 km de cablu conecteaza sistemul de energie electrica

Aboneaza-te si tu la serviciul gratuit "Spot the Station", fotografiaza statia si apoi comenteaza aici cu un link catre fotografie.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu