miercuri, 8 august 2012

Perseidele, un fenomen spectaculos

In perioada 17 iulie - 24 august, traiectoria Pământului se întâlnește cu curentul de meteori, Perseide.
Perseidele reprezinta un curent de meteori care provine din constelația Perseu.

Perseide
Perseide
In data de 12 august 2012 în jurul orei 16:00, este perioada cu cei mai multi meteori și meteoriți, dar având în vedere faptul ca la noi este perioada zilei, se pot observa si in noptile 11-12 august (sambata spre duminica) sau 12-13 august (duminica spre luni) foarte multi meteori și meteoriți.

Perseids
Perseids
Meteorii sunt de fapt particule de praf cosmic, care odată ce intra in atmosfera pamantului sunt arse din cauza frecărilor cu aerul, producând urme de lumina vizibile chiar si cu ochiul liber.

Meteoriții sunt bucăți de roca sau fier din asteroizi, care ajung pe suprafața terestra, deși se dezintegreaza o mare parte din acestia in timpul caderii din cauza frecarii cu aerul.

Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii din Galaţi isi va prelungi programul până la orele 5.00 ale dimineții în nopţile de 11 – 12 şi 12 – 13 august, timp in care se vor face observații astronomice la meteori, planetare, stele duble şi obiecte deep-sky si se vor rula filme documentare de astronomie.

Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi

In perioada 8-14 august sunt în promoție la eMAG.ro telescoape pentru amatori sau avansați, cu reducere de pana la 15%, numai bune pentru observarea cerului liber la astfel de evenimente cerești:

Perseidele, un fenomen spectaculos


Iată și câteva sfaturi pentru fotografii care vor sa fotografieze ploaia de meteoriți:
Pentru a face poze cât mai reușite cu ploaia de meteoriti sau cerul instelat in general, ai nevoie de:

  • un aparat foto la care ai posibilitatea sa controlezi manual timpul de expunere si modul de focalizare;
  • un declanșator de la distanta cu cablu sau cu telecomanda
  • un trepied

Aceste accesorii se pot achiziționa online sau din magazinele de specialitate, de exemplu F64.ro

Pentru fotografierea cerului pe perioada nopții se recomanda o zona din afara localităților, cu cât mai mult orizont liber - cele mai bune fotografii către cer se fac de pe crestele munților.

Montează aparatul foto cu declanșator pe trepied, setează dezactivează auto-focus si setează manual focul pe infinit, timpul de expunere trebuie să fie intre 2 si 30 secunde, setează deschiderea aperturii cat mai mare iar sensibilitatea ISO intre mediu si maxim, in functie de cât de luminoasa este noaptea. Orientează aparatul foto către zona sau punctul cardinal pe care vrei sa il fotografiezi - Nord-Est pentru Perseide - și fa câteva poze de proba, pentru a vedea rezultatele. In funcție de claritatea imaginilor obtinute, poti sa modifici sensibilitatea ISO sau timpul de expunere.

Avand in vedere faptul ca in zona Brăila-Focșani-Galați cerul va fi înnorat in noaptea dinspre sambata spre duminică, mi-am propus sa încerc sa fotografiez perseidele in noaptea de duminica spre luni, când cerul va fi mai senin, atat cat imi permite timpul. Voi publica o parte din fotografii ulterior.

Îți doresc și ție sa ai parte de nopți minunate în perioada Perseidelor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu