miercuri, 4 ianuarie 2012

Stii sa bei apa?

Apa este cel mai important aliment.
Nu poate fi înlocuit. Aceste afirmaţii nu sunt figuri de stil, sunt citate din standardele de apă din ţări dezvoltate.
Omul se poate lipsi în extremis de apă pentru alte folosinţe, dar nu şi de apa de băut. Rezistă timp destul de îndelungat fără mâncare, dar foarte puţin fără apă. Şi găseşte apă în diverse alimente, dar nu se poate lipsi de apa lichidă. Pentru a o cunoaşte vom vedea mai întâi de ce este aşa de importantă apa pentru organism şi ce influenţă are apa asupra stării lui de sănătate.


[...]

Rolurile apei în organism sunt multiple, cele mai importante fiind:
  • transportă elementele nutritive la celulă
  • rol în metabolizarea micro și macronutrienţilor
  • sursă de calciu, magneziu, sodiu, potasiu şi alte substanţe utile pentru organism, dar uneori şi de elemente nedorite (toxine, agenţi patogeni etc)
[...]

Cel mai uşor să înveţi să bei apa este să asociezi sticla de 0,5l care o ai mereu în faţa ta cu chipsuri sau ciocolată sau ce îţi place ţie şi în loc să mănânci ciocolata, întinzi mâna şi “mănânci” apă. La mine a funcţionat.
De asemenea, un lucru foarte important care l-am învâţat la un curs internaţioanl în Stockholm de la un laureat al premiului Nobel, Dr. Louis Ignarro, apa nu se bea când ne este sete. Dacă ne este sete deja este prea târziu, organismul ne avertizează că greşim. De cele mai multe ori, durerile de cap care le avem provin de la deshidratarea organismului şi ce facem când ne doare capul? Luăm o pastilă cu o cană cu APĂ şi … ne trece. De fapt s-a demonstrat că apa are efectul de calmare a durerilor de cap de cele mai multe ori nu analgezicele pe care le luăm. Puteţi să încercaţi când vă doare capul, beţi minim 300 ml apă fără pastile să vedeţi ce se întâmplă.
Ca să îmbunătăţim eficacitatea organismului sunt câteva puncte cheie când ar trebui să bem apă: o cană mare înainte să facem baie pentru că ajută la scăderea tensiunii, o cană de apă la culcare pentru că ajută le evitarea atacului de cord sau cerebral (asta dacă nu aveţi grăsimile interne foarte crescute), când ne doare capul să bem o cană mare de apă, dimineaţa pe stomacul gol cel puţin 500ml pentru a începe procesul de detoxifiere al organismului şi cu 30 minute înainte de masă pentru o mai bună digestie.


[...]

Acest articol nu imi apartine.
Daca te interesează sa citești tot articolul precum și alte sfaturi despre nutriție, poți sa intri pe http://nutritieoptima.com/stii-sa-bei-apa.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu