duminică, 15 ianuarie 2012

Schimbarea boxelor de pe usa din fata la Fiat Grande Punto

In acest foto-tutorial iti arat cum sa inlocuiesti boxele originale de la un Fiat Grande Punto cu un set nou de boxe auto.
Daca vrei sa cumperi un nou set de boxe pentru Fiat Grande Punto, pentru usile din fata ai nevoie de boxe cu diametrul 16,5 cm, iar pentru usile din spate ai nevoie de boxe cu diametrul de 13 cm.
De asemenea, ai nevoie de un set de rame adaptoare pentru boxe, pe care le poti gasi in magazinele de specialitate de tunning auto, sau de pe internet. Eu le-am luat de aici.
Pe langa setul de boxe auto si de adaptoare, mai ai nevoie de o surubelnita lata, o surubelnita in cruce, un inbus de 6, este util un cleste patent si 6 seturi de suruburi de 6 sau de 4 cu tot cu piuliță și șaibă.

Instrumente necesare pentru schimbarea boxei
Pentru inlocuirea boxelor la Fiat Grande Punto, trebuie sa dai fața usii jos.
Pentru aceasta, trebuie sa desfaci cele 4 holsuruburi cu cap in cruce din partea inferioara a ușii, si cele 3 suruburi cu cap inbus, unul in spatele manetei de deschidere a usii, celelalte doua fiind situate in zona manerului ușii.

Pozitia suruburilor
Pentru scoaterea surubului din dreptul manetei de deschidere a usii, va trebui sa scoti capacelul cu ajutorul unei surubelnite cu varf lat:

Scoaterea capacelului de la maner
Dupa scoaterea suruburilor, se desprinde partea de jos a usii si apoi se trage de coltul feței pana cand elementele de prindere din plastic ies din gaurile din usa.

Desprinderea fetei usii

Partea de sus a usii este prinsa printr-un canal, iar scoaterea feței usii se face prin glisarea acesteia de-a lungul usii, pana cand chederul din zona geamului este desprins.
Dupa desprinderea in totalitate a fetei usii, am scos tweeter-ul din locaș. Se poate scoate doar mufa de conectare a tweeter-ului daca acesta este lipit bine.

Scoaterea tweeter-ului
 Se desprinde cablul de la maneta de deschidere a ușii din locasul de plastic...


 ... si apoi se desprinde plasticul cu care este fixat...


... si se scoate cablul metalic din locasul manetei.


 Panoul de control pentru inchiderea / deschiderea geamurilor se poate scoate chiar si fara indepartarea firelor de legatura, sau dupa preferinta, prin decuplarea acestor fire. Iata cum arata usa unui Fiat Grande Punto, fara panou:


 Se scoate mufa din boxa, apoi se poate demonta boxa fixata pe usa.


 Pentru demontarea boxei originale, se poate folosi o masina de gaurit pentru a inlatura niturile, sau se poate sparge carcasa din plastic in jurul niturilor, deoarece boxa originala este un corp comun cu aceasta carcasa, si nu poate fi refolosita.
Dupa inlaturarea niturilor, se introduc suruburile de prindere prin partea interioara:


 Se adauga adaptorul din plastic pentru boxa si se fixeaza...


Se leaga firele pentru semnalul audio pe boxa, se testeaza functionalitatea boxei si apoi se poate monta pe suport.


Excesul de fire (daca este cazul) se poate lega sau lipi in afara boxei, dar astfel incat sa nu acopere gaurile pentru fixarea feței usii.
Se poate incepe asamblarea usii in ordinea inversa demontarii, verificand periodic functionalitatea comenzilor de inchidere /  deschidere a geamurilor, reglarea oglinzilor pentru usa de la sofer si neaparat daca ai legat cablul pentru deschiderea usii din interior.
 Pentru usile din spate, inlocuirea boxelor audio se face in mod asemanator, cu precizarea ca vei avea nevoie de boxe auto cu diametrul de 13 cm.
Daca ai o masina Fiat Grande Punto, sper ca iti este de ajutor acest mic tutorial.

2 comentarii: