vineri, 30 decembrie 2011

Reteta zilei: Tortul cu frisca si fructe pentru revelion

Sa nu inteleaga lumea gresit, am de spus cateva cuvinte inainte de reteta.
Mi se pare normal ca de revelion sa ai un tort pe masa. E firesc.
Datorita faptului ca soția mea este si azi, 30 decembrie 2011 la munca, nu a avut timp sa pregătească tortul, asa ca m-am oferit eu sa il fac. Dar ea nu știe chestia asta, asa ca sper sa fie o surpriza placuta pentru ea.

TORT CU FRISCA SI FRUCTE
Ingrediente pentru blat:
8 oua,
8 linguri cu zahar,
8 linguri cu faina,
1 plic cu praf de copt,
1 esenta de vanilie,
1 esenta de lamaie (se poate folosi si coaja rasa de la lamaie),
1 lamaie mica,
50 grame stafide (se poate si fara)
1 hartie de copt (se poate unge tava cu ulei daca nu ai hârtie de copt)
un praf de sare
creioane colorate sau altceva pentru ornat (eu am folosit cacao)

Ingrediente pentru sirop:
1-2 cutii compot de ananas


Ingrediente pentru crema:
1 cutie cu frișcă Hulala (eu am avut 1000ml, suficient si pentru interior si pentru exterior la ornat)
Fructe (portocale, banane, kiwi, ananas din compot) sau alte fructe dupa preferințe.
Ingrediente pentru tortul cu frișcă si fructe

Mod de preparare:
Se separa gălbenușurile de albușuri, se pune un praf de sare peste albușuri apoi folosind un mixer se bat albușurile pana când se obține o spuma consistenta.
Albusurile batute spuma
 
Se adauga treptat zaharul, si se bat in continuare pana cand încorporează zaharul. Se adauga pe rand esentele de vanilie si de lamaie, gălbenușurile unul cate unu, in timp ce se amesteca cu mixerul în continuu.
 E timpul sa pornești cuptorul, pentru a se incalzi.
Praful de copt se stinge cu putina zeama de lamaie. Se adauga treptat faina si apoi praful de copt stins.
Amestecarea ingredientelor pentru blatul de tort

Dupa preferinta, se adauga si stafidele, si apoi se amesteca incet cu o lingura de lemn. 
Într-o cratiță rotunda și putin adanca (eu am tava speciala pentru tort) se pune hârtia de copt sau se unge cu ulei și se tapetează cu putina faina, apoi se toarnă compoziția si se introduce in cuptorul cald, la temperatura medie, pentru jumatate de ora.
Turnarea blatului de tort in tava
 Dupa jumătate de ora se poate verifica cu o scobitoare dacă este copt (dacă nu este copt încă, aluatul se va lipi de scobitoare).
Blatul de tort copt de la cuptor
Cand este gata, se scoate blatul din cuptor si se lasa la racit pana cand ajunge la temperatura camerei.
Blatul de tort
 Dupa ce se raceste, blatul de tort se taie in 2-3 felii, folosind un cutit pentru taiat paine.
Taierea blatului de tort
 Mie mi-a iesit super bun blatul, am reușit sa il tai in 3 felii, fara sa se rupa niciuna. Cred ca si mama ar fi invidioasa pe mine :)
Blatul de tort taiat 
Se toarna continutul cutiei Hulala intr-un recipient si se bate cu mixerul pana cand se intareste si isi pastreaza forma. Atentie la alegerea recipientului, frisca isi dubleaza volumul!
Frisca pentru tort
Fructele se curata de coaja si apoi se taie in bucatele mici.
Fructe pentru tort
Se pune partea de jos a blatului intr-o tava sau platou rotund, se insiropeaza cu puțin compot, se adauga frisca si fructele, astfel incat sa se formeze un strat uniform.
Umplerea tortului cu frisca

Umplerea tortului cu fructe
Se așază stratul urmator de blat si apoi se repeta insiroparea si apoi umplerea tortului cu frisca si fructe.
Se asaza ultimul strat de blat, se insiropeaza si apoi se acopera tot tortul cu un strat de frisca.
Straturile tortului

Ornarea tortului

Pentru inscriptionare eu am scris un text in Word, am scos hartia la imprimanta si apoi am decupat scrisul.
Am ornat cu cacao, iar apoi am ridicat hartia cu grija, sa nu cada cacaua de pe hartie inapoi pe tort.
Inscriptionarea tortului

 Am continuat cu ornarea tortului cu frisca, folosind o punga, in care am pus frisca ramasa si am spart un colt mic. Nu am aparat pentru ornat, dar ma adaptez.
Nu am taiat tortul inca, dar iata cum arata tortul meu gata!
POFTA BUNA!
Tortul cu frisca si fructe
Având în vedere faptul ca a fost prima oara când am preparat eu singur un tort, inclusiv blatul, sper sa nu fiți prea răutăcioși în comentarii, iar sugestiile și sfaturile sunt bine-venite!

2 comentarii: