marți, 16 august 2011

Am vizitat manastirea Celic Dere

Sambata, 13 august 2011, am vizitat manastirea Celic Dere din judetul Tulcea, si pot sa spun ca am ramas foarte placut impresionat de aceasta. Zona, drumul, linistea din munti, precum si felul in care arata manastirea Celic Dere, au fost un motiv de bucurie pentru mine.
De la Tulcea sunt aproximativ 30 km pe drumul Tulcea -> Mineri -> Somova -> Manastirea Celic Dere (drum pe care il recomand, fiind proaspat asfaltat si neutilizat de camioane), sau 26 km pe drumul Tulcea -> Cataloi -> Frecatei -> Manastire. De la Galati pana la manastire, sunt aproximativ 69 km, pe drumul pe la Isaccea.

Numele, de origine turca, l-a primit de la paraul din apropiere care in traducere inseamna “paraul de otel“. Potrivit documentelor care exista, prima biserica in acest loc a fost ridicata la inceputul secolului al XIX-lea, pe locul unde se afla, astazi, cimitirul, de “arhiereul” Athanasie Lisivencof. Cei care au construit-o erau calugari ardeleni si basarabeni care fusesera in Grecia la Muntele Athos. Dar bisericuta a fost mistuita intr-un incendiu. Apoi, pe la 1840 s-a obtinut aprobarea sultanului Abdul-Medgid (1839-1861) de la Constantinopol pentru ridicarea unei noi biserici. Si asfel, la 1846 era gata prima biserica, cu Hramul Adormirea Maicii Domnului si un paraclis cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil.


Manastirea are aspectul unui sat cu gospodarii imprastiate, in care se remarca in mod deosebit casa staretei, casa ce adaposteste muzeul de arta ecleziastica si biserica. Aceasta din urma a fost ridicata la inceputul secolului 20, opera a arhitectului Toma Dobrescu, printre putinele constructii etajate de acest gen din Romania. La demisol se gaseste biserica de iarna, la parter, biserica de vara; muzeul manastirii, organizat in fostul atelier de pictura religioasa si de tesut covoare, este detinatorul unui important tezaur de obiecte de cult, intre care 43 de carti bisericesti tiparite intre 1643- 1843. Exemplarul cel mai valoros al colectiei este, fara indoiala, Biblia de la Bucuresti, din 1688.
In curtea Manastirii se afla o moara de vant, considerata monument de arhitectura. 

Am facut cateva poze in zona, astfel incat sa iti faci o parere despre Manastirea Celic Dere: (click pe poza pentru marire)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu