duminică, 19 septembrie 2010

De ce se strica un calculator?

De ce se strica un calculator? Ce trebuie sa faci ca sa nu ai probleme cu calculatorul? O sa încerc sa expun principalele cauze care duc la defectarea unui calculator, și câteva sfaturi pentru a evita aceste neplăceri.

Fluctuații de tensiune

Foarte frecvente sunt cazurile când calculatoarele se ard din cauza fluctuațiilor de tensiune din rețea. Aceste fluctuații exista de când a fost descoperit curentul electric, deci nu prea avem cum sa le ignoram. Se mai întâmpla de asemenea, ca în timpul unei furtuni sa trăsnească în apropierea punctelor de transformare a energiei electrice iar șocurile electrice sa fie trimise către calculatorul tău sau alte echipamente electronice din casa.
Având în vedere aceste considerente, este foarte recomandat ca sa alimentam calculatorul, laptopul si toate celelalte echipamente electrice și electronice numai de la prizele care au împământare. In plus, pentru echipamentele scumpe și calculatoare, este recomandat ca sa avem un prelungitor cu protecție. Pentru calculatoare mai este recomandat sa folosim un UPS (Uninterruptible Power Supply). Acest dispozitiv nu numai ca iți protejează calculatorul de fluctuațiile de tensiune, dar în cazul unei căderi de tensiune pe termen mai mare iți oferă posibilitatea sa salvezi documentele importante la care lucrai și sa închizi manual calculatorul pana când revine energia în rețea.

Socuri mecanice

Calculatoarele de birou sunt mai protejate de aceste pericole datorita carcasei metalice, dar laptopurile au risc mai mare de a se strica din cauze mecanice. Il poți scăpa, poți scăpa un obiect greu pe el sau ... te pui pe el.
Pentru a evita cat mai mult posibil astfel de neplăceri, recomand ca sa ambalați corespunzător calculatorul sau laptopul când va deplasați și sa manipulați cu grija aceste echipamente. O alta soluție pentru laptop, este acel cablu de siguranță cu care îl legi de un obiect fix, aceasta metoda fiind de asemenea foarte recomandata și împotriva hoților.

Umezeala excesiva sau lichide

Umezeala accelerează procesul natural de corodare a unor obiecte metalice din calculator, sau poate provoca scurtcircuite pentru echipamentele tale. Încearcă pe cat posibil sa iți ferești laptopul de ploi, sau de încăperi cu umiditate ridicata. De asemenea, ai grija când bei un suc sau o bere lângă calculator, sa nu cumva sa verși peste el lichidele respective.

Socurile termice

Socurile termice sunt variații mari de temperatura în intervale mici de timp. Asa cum un om poate suferi dacă este încălzit de soare și se baga repede în apa rece a unui râu de munte, asa și un calculator poate avea de suferit dacă este supus la șocuri termice. Pai te gândești ca doar tu nu stai cu calculatorul în soare și apoi îl bagi în apa. Corect. Dar șocurile termice la calculatoare intervin atunci când deschizi calculatorul pentru 5 minute, îl închizi pentru 15 minute, apoi te răzgândești și îl mai deschizi pentru 10 minute, mai faci o pauza de alte 5 minte. Aceste cicluri repetate în intervale scurte de timp, modifica temperatura pieselor componente de la temperatura mediului ambiant (aproximativ 20°C) la valori cuprinse intre 40-60°C. Se recomanda foarte mult, sa nu închideți calculatorul pentru 10-15 minute în timpul unei pauze de lucru, pentru a face economie la consumul de curent, și sa va gândiți bine dacă aveți de gând sa reveniți la calculator peste 10 minute. In cazul asta lăsați calculatorul în modul Sleep.

Temperatura prea mare

Un calculator funcționează foarte bine când are o răcire buna. Praful retine căldura, și nu permite acesteia sa se disipe în exterior, acționând ca o pătură pe care o punem pe noi când ne este frig. Recomand sa încercați sa curățați ventilatoarele de praf la intervale de 3 luni, pentru a evita aceste depuneri. Puteți sa folosiți pensule, aspiratorul din casa sau tuburi cu jet de aer comprimat, pe care le găsiți in supermarket sau pe internet. De asemenea, NU porniți calculatorul sau laptopul fără coolerele principale atașate de piesele care necesita răcire (procesor, chipsetul plăcii video sau sursa).

Instalare gresita

Calculatoarele au fost concepute astfel încât sa nu poți sa montezi o placa în alta poziție sau locație decât cea corecta. Cu toate astea, unii oameni mai puternici au încercat din greu și au reușit sa introducă plăcutele de memorie în alta poziție. Recomand ca atunci când asamblezi un calculator, sa fii atent dacă componentele pe care vrei sa le atașezi pe placa de baza, sunt compatibile cu sloturile prezente pe placa, iar când încerci sa montezi un echipament și vezi ca nu intra, nu mai insista, ci mai verifica poziția și direcția plăcuței.
Daca ții cont de aceste mici sfaturi, calculatorul tău poate avea o viata lunga și frumoasa alături de tine și vice versa :) .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu