sâmbătă, 18 septembrie 2010

Avantajele si dezavantajele unui calculator de tip desktop (PC)

Vrei sa iți cumperi un calculator pentru birou? Sau ești puțin nehotărât dacă se merita? Eu încerc sa iți dau câteva informații cu privire la avantajele și dezavantajele unui calculator de tip desktop.

Avantajele unui calculator

 1. Este mult mai performant. De la hardul care are viteza mai mare de scriere și de citire, la plăcile video care pot fi grupate pe placa de baza, un calculator desktop este în general mult mai performant decât un laptop.
 2. Se poate întreține ușor. Scoți capacul lateral, dai puțin cu aspiratorul și gata.
 3. Se poate repara / upgrada foarte ușor. În general ai nevoie de o șurubelniță în stea. Piesele componente sunt prinse intre ele prin sloturi și șurubele.
 4. Ecran mare. Îți poți alege ce monitor vrei. Sau poți pune 2 monitoare identice, unul lângă celalalt pentru un spațiu de lucru mult mai mare.
 5. Componente la alegere. Daca nu ești mulțumit de placa de sunet incorporata în placa de baza, poți oricând sa ii pui o alta placa de sunet la alegerea ta.
 6. Poți instala orice sistem de operare, și în general găsești toate driverele pentru piesele componente.
 7. Risc de defecțiuni mai mic. Pai îl ții în casa, unde nu ploua în el, este ferit de șocuri mecanice etc.
 8. Overclock si tunning. Unii sunt împătimiți cu tunningul calculatorului, asa cum alții sunt împătimiți cu tuningul mașinilor. Sisteme de răcire mai sofisticate, neoane sau overclock-ul procesorului sunt subiecte foarte interesante.

Dezavantajele unui desktop

 1. Ocupa mai mult spațiu. Unitatea centrala, monitor, boxele, tastatura și mouse sau cablurile din spate ocupa un spațiu pe care îl puteai folosi la depozitarea jucăriilor sau a documentelor importante.
 2. Necesita un birou fix. Nu prea iți convine sa te duci sa lucrezi la calculatorul desktop în alta parte, decât la biroul din camera sau de la servici.
 3. Când te muti, trebuie sa îl cari după tine. Si nu este chiar asa ușor.
 4. Consum de energie mai mare, în funcție de piesele componente și de procentul de solicitare al procesorului sau a plăcii video.
Daca nu te-ai hotărât încă, ai putea sa citești și despre avantajele și dezavantajele unui laptop sau al unui netbook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu