sâmbătă, 18 septembrie 2010

Avantajele si dezavantajele unui laptop (notebook)

Sa înțeleg că vrei să iți cumperi un laptop, și te-ar interesa să știi cat mai multe despre el. Se merită sau nu? Ei bine, asta este decizia ta. Eu doar încerc sa te ajut cu câteva informații la care ar trebui sa te gândești bine înainte de a lua o decizie.

Avantajele unui laptop

 1. În primul rand, este un calculator portabil. Îl poți căra cu tine în rucsac, în geanta, sau în brate (dacă te duci pana la vecinu/vecina). Te poți duce cu laptopul la scoală sa lucrezi la un proiect la informatica spre exemplu, sau sa arați colegilor tăi ceva interesant pe internet. Dacă ai scapăt de școli și facultăți, poți folosi laptopul în prezentări profesionale pentru firma la care lucrezi. Sunt multe chestii pe care le poți face cu un laptop, și asta pentru că este portabil.
 2. Ocupă puțin spațiu. Pe lângă asta, în ultimul timp principalii producători de laptopuri încearcă sa le facă din ce în ce mai ușoare.
 3. Este la moda acum să ai un laptop, este cool, mai ales că iți poți alege un produs de firmă.
 4. În ultimul timp, laptop-urile noi se vând cu sistemul de operare cu licență completă și driverele necesare incluse. Îl pornești, aștepți să se instaleze Windows-ul și celelalte programe, apoi este gata de drum. La unele laptop-uri ai posibilitatea sa iți faci back-up la sistemul de operare inclus.
 1. Te poți conecta la internet oriunde, oricând. Dacă ești în oraș, în loc public și populat, poate ai șansa să găsești o rețea wireless care sa iți permită sa te conectezi. În orașele aglomerate din America și Europa, găsești lejer internet wireless public, iar în curând o să avem și noi parte de aceste facilități gratuite. Mai ai posibilitatea să te conectezi cu ajutorul telefonului mobil, sau cu stick-uri de internet mobil de la companiile de telefonie mobila.
 2. All inclusive. Adică are toate chestiile necesare incorporate: pe lângă faptul ca este echivalentul unei unități de calculator și monitor, majoritatea laptopurilor au și camera web, dispozitiv Bluetooth, antena wireless pentru internet sau cititor de carduri incorporate.
Cam astea sunt principalele avantaje care pot fi luate în considerare la cumpărarea unui notebook. Dar uite și ...

Dezavantajele unui laptop

 1. Sensibilitatea lor. Cu cât sunt mai mici și mai ușoare, cu atât sunt mai sensibile la șocuri mecanice.
 2. Autonomie scăzută. În general un laptop funcționează 2-3 ore, în funcție de modelul acumulatorului, de aplicațiile pe care le rulează laptopul și de numărul de accesorii conectate la laptop. Laptopurile sunt bune doar atunci când au baterie sau când sunt alimentate.
 3. Performanțe scăzute. Oricât de nou, de puternic și de firmă este un laptop, cu aceeași bani se poate să iți configurezi un calculator de tip desktop mult mai performant.
 4. Garanție scăzută. Laptopurile au în general 1-2 ani de garanție.
 5. Service scump, greu de făcut. Pai dacă ți s-a stricat laptopul după ce a ieșit din perioada de garanție, nu cred ca se mai merita sa îl mai trimiți în service.
 6. Piese componente scumpe și foarte greu de găsit. Dacă ai ghinionul să ți se ardă placa video la un laptop, vreau să te informez ca în general prețul unei placi video pentru laptop este de două ori mai mare decât echivalentul unei plăci video pentru un calculator de tip desktop. Asta doar dacă ai posibilitatea sa o înlocuiești și noroc să găsești de unde să o cumperi.
 7. Nu prea ai posibilități de upgrade. Ai un laptop deja și a cam îmbătrânit și nu prea mai face fata la noile jocuri? Ei bine, nu prea ai ce sa ii faci. Nu ai prea multe variante când vine vorba de upgrade. Poți doar să încerci sa ii schimbi RAM-ul, sau hard-disk-ul.
 8. Se încălzește foarte repede. Un laptop folosit la jocuri sau aplicații de editare video se încălzește mult mai repede. Este recomandat în general folosirea unui cooler exterior adițional.
 9. Dăunează sănătății umane. Pai în primul rând, afectează ochii. Distanța maxima la care poți sa folosești un laptop, este determinata de lungimea brațelor. Iți mai afectează și coloana vertebrala în funcție de poziția în care îl folosești cel mai des.
Te-am pus pe gânduri? Iți recomand să mai vorbești și cu prietenii tăi, sa iți spună și ei ce au pățit cu laptop-urile, dacă într-adevăr le-a fost de ajutor sau dacă îl puteau înlocui cu calculatoare de tip desktop.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu